Nagy Gergő 2019-03-16
homokszórás

A szemcseszórás egy olyan felületkezelési eljárás, amit különböző anyagú felületeken végeznek;

a cél leggyakrabban a rozsda- vagy festékréteg eltávolítása, esetleg a festés vagy galvanizálás előkészítése, azonban a felhasználási célok természetesen nem merülnek ki ennyiben, mint ezt később látni fogjuk.

A Rapid Metal Kft. szakterülete a mobil szemcseszórás, aminek a köznyelvben még manapság is leginkább homokszórás vagy homokfúvás a megnevezése.

Ez annak köszönhető, hogy régebben valóban homokot használtak, azonban ma már a felülettisztítást olyan mesterséges anyagokkal végezzük, mint a réz salak, üveggyöngyök, szódabikarbóna vagy szén-salak (coal-slag), minden esetben a helyzetnek megfelelő anyagot felhasználva.

Az elvégzendő munka függvényében választunk a vizes és a száraz homokszórás használata között, mindig a feladatnak ideális technológiát alkalmazva. A különbség a kettő között, hogy a hagyományos, azaz száraz homokszórás esetén szilárd szemcse keverék és sűrített levegőáramlik ki a homokszóró berendezés csövén, ezzel szemben vizes homokszóráskor a sűrített levegőn és a szilárd szemcséken kívül magasnyomású víz és szükség esetén korróziógátló folyadék is felhasználásra kerül.

A leggyakoribb fém felhasználási területek a tartályok, csövek, gépjármű karosszériák, alvázak, felépítmények, hajótestek, acél és alumínium felnik. A homokszórás azonban tökéletesen alkalmas más felületeken való használatra is, többek között képes eltávolítani a felfestéseket az úttestekről, járdákról, vagy akár a graffitiket a falakról, de ideális vakolat eltávolítására vagy térkövek tisztítására is. Faházak vagy fa bútorok antikolását vagy lakkrétegtől való megtisztítását is ránk bízhatja.

Magyarország egész területén vállalunk szemcseszórást, hívjon minket még ma!