Nagy Gergő 2020-08-18

Szinte már nincs ember, aki ne hallott volna a szaunáról és annak pozitív hatásairól. De kevesen tudnak arról, hogy létezik hidegszauna is, melynek ugyancsak rendkívüli előnyei vannak az egészségünkre nézve.

A hidegszauna az egész testre irányuló kezelés, úgynevezett krioterápia. A krioterápia során a kabinban mínusz 150-170°C-ra hűl a levegő, amely száraz, így nem éreződik kellemetlennek. Az 1-3 perces hidegterápia kezelés alatt a páciens bőrének hőmérséklete lecsökken 0-5°C-ra, majd a vérkeringés felgyorsulását követően kb. 1-1,5 órán belül helyreáll a normál testhőmérséklet. Az extrém hideg beindítja a szervezet öngyógyító mechanizmusait, befolyásolja a sejtszintű anyagcserét.

A krioterápia erősíti az immunrendszert, csökkenti a stressz szintet és a stresszel járó tüneteket (pl. kimerültség, álmatlanság). Rendkívül szerteágazó a hidegterápia kezelés alkalmazási területe. Hatékony fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő, így használják reumás panaszok enyhítésére, illetve sportsérülés vagy műtét utáni rehabilitáció részeként. Óriási előnye, hogy egyszerre több ízület és izom kezelhető, hiszen fejtől lefelé a teljes testfelületet szárazjég veszi körbe.

A krioterápiával szépségünkért és bőrünk egészségéért is sokat teszünk. A kezelés regenerálja, feszesíti és fiatalítja a bőrt, segít eltűntetni a narancsbőrt, de olyan problémák esetén is javasolt, mint a pikkelysömör és a krónikus ekcéma. A hidegterápia kezelés a súlycsökkenéshez is hozzájárulhat, ugyanis a szervezet 1000-2000 kalóriát is eléget, amíg újra felmelegíti magát. A nagy energiaveszteség miatt tehát minden kezelés felér egy kemény edzéssel, így segít beindítani a fogyást.
Ha mindez még nem lenne elég bizonyíték a krioterápia pozitívumaira, eláruljuk, hogy a szellemi egészségre is jó hatással van. Endorfint termel, amit „boldogsághormonként” ismerünk. A kezelés így enyhítheti a depressziós problémákat, továbbá az alvászavarokat is orvosolhatja.

Szívesen kipróbálnád a hidegterápiát? Megteheted a Krio Budapest jeges szaunájában, a főváros X. kerületében!