Nagy Gergő 2022-08-10
algásodás

Egy kerti tó nem csupán otthonunk egy üde színfoltja lehet, hanem mindennapi kikapcsolódásunkhoz, rekreációnkhoz is nagyban hozzájárulhat.

A kerti tóval való foglalatoskodás, a díszhalak tartása, a folyamatos biológiai egyensúly fenntartása már önálló hobbivá nőtte ki magát.
A tó vize akkor lesz szép tiszta, ha az állatok és növények természetes egyensúlyba kerülnek. Ha valamiért ez az egyensúly nincs meg, a víz zavarossá válhat, illetve elindul az algásodás.

Valószínűleg valamennyi kerti tó tulajdonos találkozott már azzal a jelenséggel, amikor a tó leginkább borsó-krémlevesre hasonlít.

Ezt a zavaros, átláthatatlan zöld színt a lebegő alga okozza. Jellemzően új tavakban jelenik meg, ahogy a betelepített növényekkel bevitt tápanyag (leginkább a tavi virágfölddel) a vízbe szabadul. Emiatt nem kell aggódni, általában 2-3 hét leforgása alatt magától végbemegy a víz tisztulása, ilyenkor még nem szükséges algamentesítő szerek „bevetése”.

Más a helyzet, ha a lebegő alga egy régebbi tóban jelenik meg.

Általában a víz melegedése, vagy a halak túlnépesedése és/vagy túletetése okozza a problémát. Ha túl sok a halunk, sokkal több tápanyag kerül a tóba, mint amit a vízinövények fel tudnak használni. Melegedő idő esetén bomlásnak is indulnak ezek az anyagok, ami szintén az algák elszaporodásának kedvez.
A másik leggyakoribb algafajta a fonálalga, ami a köveken és a tó falán tapad meg. Leginkább azokon a részeken fordul elő, ahol nem megfelelő a víz áramlása vagy túlságosan sekély a tó és hamar melegszik. Az árnyékolás hiánya is növeli a fonálalga terjedésének esélyét, ugyanis minél több fény jut át a kristálytiszta vízen, annál jobban nőnek a fonálalgák.

Hogyan szabadulhatunk meg ezektől a kellemetlenségektől? Nos, a legjobb természetesen az algásodás megelőzése, azonban a legnagyobb odafigyelés mellett is előfordulhat, hogy szükségessé válik algamentesítő szerek beszerzése. A Suni Kft. webáruházában megtalálható minden olyan eszköz és szer, amely segít megelőzni az algásodást vagy orvosolni a már kialakult problémát.