Nagy Gergő 2019-09-05
papagáj tartás

A papagájok játékos és társaságkedvelőkisállatok, akik ugyanúgy ragaszkodnak gazdájukhoz, mint egy kutya vagy macska.

A papagáj tartása semmivel sem több vagy kevesebb munka, mint egy négylábú kedvenc esetében. Náluk is kulcsfontosságú a megfelelő étrend, a mozgás és a játék, illetve a gazdik életében rendszeres elfoglaltság lesz a takarítás. Bár a papagájok egyre népszerűbb háziállatok lesznek, sokszor ez nem társul elég tudatossággal az emberek részéről. Előfordul, hogy későn eszmélnek rá, mennyit is kell valójában foglalkozniaz állattal, mennyi mozgásra van szüksége, esetleg túl hangosnak találják vagy sokallják a munkát, ami vele jár. Ezért mindenképpen alaposan olvassunk utána a témának, mielőtt madarat veszünk.

A papagáj nem viseli jól, ha magára hagyják, ezért egyedül nem tanácsos tartani, ha naponta órákra elmegyünk otthonról.

Természeténél fogva társas lény, a vadonban hatalmas rajokban repül, folytonos nyüzsgésben. A bolti játékok, eldugott jutalomfalatkák, bekapcsolva hagyott rádió hamar unalmassá válnak a számára, mindig új ingerekre van szüksége.

A papagáj tartása otthonunkban lehet egy szobában vagy akár kültéri röpdében is. Az ülőrudak, hinták, mászókák természetes faágakból készüljenek, amit a madár tud akár rágcsálni is. Ha kalitkában tartjuk, akkorrendszeresen ki kell őket engedni repülni.

Gyakran problémás a változatos étrend biztosítása, mert a papagájok igen konzervatívok az étkezés terén. Képesek ragaszkodni a kedvencükhöz és semmi újat nem megkóstolni, pedig a magokon kívül fontos a zöldség és gyümölcs bevitel is. Ilyenkor sem szabad feladni, érdemes trükkhöz folyamodni. Az „új” ételt reggel kell felkínálni nekik, mert olyankor a legéhesebbek és nagyobb eséllyel eszik meg, ami eléjük kerül.

A papagájok tartásának megvannak a maga szabályai, amiket be kell tartani ahhoz, hogy egy egészséges, játékos és sokáig hűséges társunk lehessen.

További tippekért és információkért látogass el az arapapagaj.hu weboldalra.