Nagy Gergő 2021-09-27

Amennyiben hajlamos asztmára vagy allergiára, annak oka könnyedén lehet a levegőbe került por, illetve okozhatják szabad szemmel gyakorlatilag láthatatlan élősködő állatok, például poratkák is.

Sajnos munkahelyünk, vagy a tömegközlekedési eszközök levegőjéért sokat nem tehetünk, ezért legalább lakásunk tiszta levegőjéért érdemes mindent elkövetni, hogy ha máshol nem is, az otthonunkban megszabaduljunk az allergia tüneteitől.
A porallergiának nincs igazán szezonja, mivel jelen lehet egész évben, azonban jellemzően ősszel és télen a legintenzívebb, mivel az ezért felelős atkák a párás környezetben szaporodnak el leginkább. Mivel a poratkák leginkább lehullott emberi hámsejtekkel táplálkoznak, ezért leggyakrabban a szőnyegekben, kanapékban, ágyakban és fotelekben találhatóak, de a függönyökben sem számítanak ritkának.

A poratkákat rendkívül nehéz teljesen kiirtani, azonban van néhány bevált módszer, amik segítségével létszámukat lecsökkentheti annyira, hogy ne okozzanak gondot.

Érdemes például gyakran szellőztetni, hogy csökkenjen a benti levegő páratartalma, illetve portörléskor hasznos egy csepp eukaliptusz olajat is használni, mivel ez képes az atkákat távol tartani. Jó tudni, hogy a túl sok szobanövény is növeli a lakás levegőjének páratartalmát. Az ágyneműk gyakori cseréje is ajánlott, legalább kéthetente, illetve lehetőleg minimum 60 fokban kell őket mosni. Mindemellett tanácsos elkerülni a hálószobában történő fésülködést is, mivel a lehullott haj különösen vonzó a poratkák számára.

A szőnyegek, illetve kárpitok mélyén élő élősködők eltávolítása nem könnyű, mivel a kézi súrolás nem éri el őket, és a porszívó is csak a felszíni szennyeződések ellen hatásos. Egy professzionális takarítógép azonban mélyen tisztít, mivel tisztítószeres meleg vizet fecskendez mélyen a szálak közé, majd az elhasznált, piszkos vizet erős szívófejével összegyűjti egy tartályba. A szőnyegeket, ágybetéteket és kárpitozott bútorokat nem csak az atkáktól szabadítja meg, de eltünteti akár a legmakacsabb beszáradt foltokat is.

Amennyiben nem akar százezreket kiadni egy ilyen eszközért, jóval észszerűbb választás a szőnyegtisztító gép kölcsönzés. Velünk a kárpittisztító gép bérlés Budapest területén gazdaságosabb és kényelmesebb nem is lehetne, mivel ingyenes házhozszállítással dolgozunk, áraink barátságosak, ráadásul kaucióval sem kell számolnia.