Nagy Gergő 2023-06-25
kazáncsere

Előnyök és hátrányok, nyílt égésterű gázkazán és kondenzácós kazán esetében.

Régi típusú gázkazánt, ami nyílt égésterű, lehet még telepíteni?

Már nem lehetséges a régi turbós kazánok telepítése, mivel az új és korszerű kondenzációs kazánok hatásfokát nem tudják elérni (98%).
Sokkal érdemesebb új készülékcserében gondolkodni, mert ezek a készülékek sokkal kevesebb földgázt fogyasztanak, valamint ezekben a kazánokban van már úgynevezett modulációk, azaz pl.: egy 20Kw-os kazán energiáját, automatikusan le tudja csökkenteni akár egy 8Kw-os kazánéra is, mivel nem kell nagyobb teljesítmény a rendszer működéséhez, emiatt kevesebb gázt fogyaszt el, hozzávetőlegesen 20-30%-ot lehet vele spórolni.

Másik előnye a kondenzációs gázkazánoknak, az a kondenzáció. A kondenzációról akkor beszélhetünk, amikor 35-55°C-os tartományban tudjuk használni a kazánt, mivel ekkor a füstgáz lecsapódó hőenergiáját is tudja hasznosítani a kazán, előmelegítésre, ami növeli a hatékonyságát és ezért, kevesebb gázt fogyaszt a kazán. Azzal viszont számolni kell, hogy mivel kevesebb hőfokig melegíti a fűtési előremenő víz hőmérsékletét, ezért nagyobb radiátorokra, azaz nagyobb hőleadó felületre lesz szükségünk, hogy elérjük ugyanazt a komforthőmérsékletet, amit a régi kazánnal elértünk. A régi nyílt égésterű kazánok, akár 70-80 °C-os előre menővel hőmérséklettel is dolgoznak, ami nagyon gazdaságtalan, gázfogyasztási szempontból.
Emiatt 20-30%-al kevesebb gázfogyasztást érhetünk el.

Milyen fűtésrendszer a legjobb, ha kondenzációs kazánra cseréljük le a régi kazánunkat? Padlófűtés vagy esetleg a radiátoros fűtés?

Hogyha szerkezetkész a házunk és van lehetőségünk eldönteni, hogy a lehető legoptimálisabb legyen a rendszer a kondenzációs kazánhoz, akkor padlófűtést is és radiátoros fűtést is telepítsünk és akkor igazán alacsony hőmérsékleten tudjuk üzemelni a kazánunkat.

Viszont, ha már kész házunk van és úgy szeretnénk egyszerűsített kazáncsere keretein belül lecserélni a régi kazánunkat, akkor sincs ok pánikra, mivel mind a 2 fűtési rendszerre is vannak olyan megoldások, hogy konformos hőmérsékletet tudjunk előállítani, alacsony hőmérsékleten.
Padlófűtés a legkompatibilisebb a kondenzációs készülékekkel, mivel a padlóba maximális előremenő fűtővíz hőmérséklet 37-40 °C közé eshet és ezek a kondenzáiós gázkazánok, pontosan ilyen hőmérsékleten működnek a leghatékonyabban.

Egyébként, nagyobb tereknél jobb megoldás a padlófűtés rendszert kiépíteni, mert, hatékonyabban el fogja tudni érni a kívánt hőmérsékeltet.
Radiátoros fűtés előnyei, nincs szállópor, mint a padlófűtésnél, ezzel a fűtési típussal is lehet alacsony hőmérsékleten, kondenzáló hatást elérve, 45-55 °Con használni a kazánunkat, hogyha megfelelő méretű radiátorok vannak a rendszerünkbe. Erre a legjobb megoldás a 33K-s azaz 3 soros radiátorok, amik kellő hőmérsékletet tudnak leadni alacsony hőfokon.