Nagy Gergő 2020-12-26
Agrovíz vizlágyítók

Lágy víznek azt nevezzük, amikor a víz kevés ásványi anyagot tartalmaz. A kemény vízben például nagyobb mennyiségű klorid és szulfát található, amik forralás hatására sem válnak ki a vízből.

A víz csupán Magyarország nagyon kis részén nevezhető lágynak, és majdnem mindenhol közepesen keménynek, vagy kifejezetten keménynek számít.
A lágy víz számos előnnyel rendelkezik. Elsősorban meg kell említeni, hogy a fogyasztása sokkal egészségesebb, mint a kemény vízé, utóbbi ugyanis szervetlen kalcium- és magnéziumsókat tartalmaz, amik lerakódnak a különböző szervekben és csontokban, idővel számos betegséget előidézhetve. A lágy vízben főzött ételek íze hangsúlyosabb, de még a tea vagy a kávé is zamatosabb, mint kemény vízzel készítve.

A kemény vízben mosott ruha durvább tapintású, szürkébb lesz, ráadásul a vízben található, apró részecskék idővel tönkre is tehetik a textíliát. Lágy vízben zuhanyozni és hajat mosni is sokkal kellemesebb, mivel nem szárítja ki úgy a bőrt, és a haj is sokkal fényesebb, csillogóbb lesz.

A lágy víz nem okoz vízkövesedést, tehát nem teszi előbb-utóbb tönkre a ház fűtési rendszerét, és a vízzel működő háztartási eszközöket sem.

A csövekben lerakódó vízkő ráadásul még a fűtést is jóval drágábbá teszi, például fűtésünk 25%-al lesz kevésbé hatékony már egy három milliméteres vízkőréteg hatására is. Amikor a vízkő teljesen eltömíti a csöveket, azok cseréje elkerülhetetlen, ami további súlyos költségekkel jár.

A lágy víz nem elérhetetlen, csupán egy vízlágyító berendezésre van hozzá szükség. A vízlágyító árak önmagukban sem túl magasak, ráadásul igen hamar megtérülnek, tehát ez igen okos, rövidtávú befektetésnek számít. Nem csupán pénzt spórol, de munkát és energiát is, továbbá az egészség ugye felbecsülhetetlen. Az Agrovíz többek között vízlágyító, víztisztító gépeket forgalmaz, szerel be, szervizel és javít. A weboldalunkon található táblázat segítségével Ön is kiválaszthatja, hogy melyik vízlágyító az optimális otthonába, azonban szakértő munkatársainkat is bátran megkérdezheti.